Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Οξεία Λαβυρινθίτιδα

Όταν το σύστημα ισορροπίας προσβληθεί από κάποιον ιό, τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και εξαιρετικά δυσάρεστα 

Kάποιες φορές, ο ιός που προκάλεσε ένα κρυολόγημα, μπορεί να προσβάλει και το σύστημα της ισορροπίας, με αποτέλεσμα να το «αποσυντονίσει» τελείως.
Όταν από τον ιό προσβληθεί μόνο το νεύρο της ισορροπίας (Αιθουσαίο νεύρο), έχουμε την Αιθουσαία Νευρωνίτιδα, ενώ όταν προσβληθεί το όργανο της ισορροπίας (λαβύρινθος), έχουμε τη Oξεία Λαβυρινθίτιδα.
Ο ίλιγγος και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ έντονος, ο ασθενής δεν μπορεί καν να σταθεί όρθιος και η κατάσταση αυτή διαρκεί για ήμερες έως και εβδομάδες. Μετά την οξεία φάση, για μεγάλο διάστημα, οποιαδήποτε κίνηση του κεφαλιού μπορεί να πυροδοτήσει ξανά τον ίλιγγο.
Επιπλέον, η οξεία λαβυρινθίτιδα μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα ή βουητό στα αυτιά. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, η βαρηκοΐα ή οι εμβοές είναι μόνιμες. Αντιθέτως, η αιθουσαία νευρωνίτιδα σπάνια έχει τέτοιες σοβαρές επιπλοκές.

O ίλιγγος από λαβυρινθίτιδα ή από αιθουσαία νευρωνίτιδα είναι από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή

 

Ο Μύθος

«Έπαθα ξαφνικά ίλιγγο και βουίζει το κεφάλι μου/ακούω καμπάνες, πρέπει να έπαθα εγκεφαλικό» ή «Έπεσα κάτω από τη ζάλη, θα έχω όγκο στο κεφάλι».

 

Η Αλήθεια

Μην πανικοβάλλεστε! Ποτέ σχεδόν, ο ξαφνικός και έντονος ίλιγγος δεν οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου). Στις σπάνιες περιπτώσεις που συμβαίνει κεντρική βλάβη μαζί με ίλιγγο, υπάρχουν πάντοτε και άλλα προβλήματα, όπως παράλυση χεριού/ποδιού ή ο ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει (Αφασία). Αν δεν έχετε τέτοια συμπτώματα, μην ανησυχείτε!

 

Τι να κάνετε

Ξαπλώστε, βρείτε μια θέση που να ηρεμείτε έστω και λίγο και καλέστε κάποιον να σας μεταφέρει σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο με ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μην πάρετε κανένα φάρμακο μέχρι να σας εξετάσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος και ο Νευρολόγος.

 

O ασθενής χρειάζεται υποστήριξη και πρέπει να κάνει ειδικές ασκήσεις για να γίνει καλά

Τι να μην κάνετε

Μην παίρνετε αντι-ιλιγγικά φάρμακα από μόνοι σας και για διάστημα μεγαλύτερο από 5 μέρες, διότι δεν επιτρέπετε στο σύστημα ισορροπίας σας να «προσαρμοστεί» και να γίνει καλά από μόνο του.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Αφού αποκλείσουμε άλλα επείγοντα αίτια ιλίγγου, τόσο η αιθουσαία νευρωνίτιδα όσο και η λαβυρινθίτιδα αντιμετωπίζονται με ανάπαυση στο κρεβάτι και με φάρμακα που ανακουφίζουν τον ίλιγγο, μέχρις ότου να περάσει η ίωση, κάτι που χρειάζεται μέρες. Αν τα συμπτώματα του ιλίγγου συνεχιστούν για περισσότερες από 3-4 ημέρες, διδάσκουμε στον ασθενή ορισμένες ασκήσεις, οι οποίες επιταχύνουν την προσαρμογή του σώματος στον ίλιγγο (αντιρρόπηση).

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.