Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Πότε πρέπει να χειρουργηθεί το ρινικό διάφραγμα

 

Το ρινικό διάφραγμα στηρίζει τη μύτη και τη χωρίζει σε 2 κοιλότητες

Πειράζει αν το διάφραγμά μου είναι στραβό;

Aν το διάφραγμα είναι λίγο ή μέτρια στραβό, δεν πειράζει! Aν, όμως, είναι πολύ στραβό, εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα και κάνει την αναπνοή της μύτης από δύσκολη έως αδύνατη! Aυτό προκαλεί πολλά προβλήματα.

 

Τι προβλήματα προκαλεί το πολύ στραβό διάφραγμα;

Τα άτομα με πολύ στραβό διάφραγμα αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα, έχουν δυσφορία από τη συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, κάνουν άσχημο ύπνο, ροχαλίζουν, έχουν μειωμένη όσφρηση καθώς και συχνές φλεγμονές, όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα.
Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με στραβό διάφραγμα την ίδια βαρύτητα συμπτωμάτων, αλλά σίγουρα μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους λόγω της στοματικής αναπνοής. 

Διαφορετικοί τύποι σκολίωσης ρινικού διαφράγματος

 

Πότε πρέπει να επισκεφτώ Ιατρό - Ωτορινολαρυγγολόγο;

Είναι πολύ σημαντικό, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να επισκεφτείτε έναν ιατρό ΩΡΛ, ο οποίος με την κατάλληλη εξέταση θα διαπιστώσει εάν έχετε στραβό διάφραγμα κι αν αυτό είναι η αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων να σας προτείνει να προχωρήσετε σε Διαφραγματοπλαστική. Ο μόνος λόγος για να υποβληθεί κανείς σε Πλαστική Ρινικού Διαφράγματος (Διαφραγματοπλαστική) είναι αν το στραβό διάφραγμα επηρεάζει την αναπνοή του και αν μειώνει την ποιότητα του ύπνου και της ζωής του γενικότερα. Εσείς είστε που θα αποφασίσετε αν σας ενοχλεί αρκετά ώστε να λύσετε αυτό το πρόβλημά σας οριστικά.

 

Τι θα μου προσφέρει η πλαστική στο διάφραγμα;

Στόχος της επέμβασης είναι ο ευθειασμός του διαφράγματος και η δημιουργία ελεύθερης διόδου του αέρα μέσα από τη μύτη, ώστε να βελτιωθούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Όταν η επέμβαση γίνει σωστά, αλλάζει πραγματικά η ζωή του ασθενούς!

 

Πώς γίνεται η επέμβαση της Διαφραγματοπλαστικής;

Η Διαφραγματοπλαστική διαρκεί 60-90 λεπτά και γίνεται πάντα με γενική αναισθησία. Τα στραβά τμήματα του χόνδρου αφαιρούνται, ευθειάζονται και τοποθετούνται στην παλιά θέση τους, ίσια πλέον. Όλα τα βήματα της επέμβασης γίνονται μέσα από τη μύτη (ενδορρινικά) και δεν υπάρχει κανένα τραύμα ή ουλή εξωτερικά. Μετά από την Διαφραγματοπλαστική δεν υπάρχει πόνος, πρήξιμο, μελανιές ή αιμορραγία. Η επέμβαση μπορεί να συνδυασθεί με μείωση του όγκου των ρινικών κογχών (Κογχοπλαστική) και με Ρινοπλαστική για την καλύτερη αισθητική εμφάνιση της μύτης.

 

Το στραβό διάφραγμα διορθώνεται σε κάθε ηλικία μετά την ενηλικίωση

 

Έχω στραβή μύτη, είναι και το διάφραγμά μου στραβό;

Μην κοιτάτε πώς είναι η μύτη σας εξωτερικά. Μια μύτη που είναι ολόισια από έξω, μπορεί να είναι πολύ στραβή από μέσα, αλλά και μια στραβή μύτη εξωτερικά μπορεί να έχει δύο ισοδύναμες σε μέγεθος κοιλότητες πιο βαθιά. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας πει πώς ακριβώς είναι το διάφραγμά σας και αν θα σας είναι χρήσιμη η Διαφραγματοπλαστική.

 

 

 

Έχω ακούσει πως μετά το χειρουργείο βάζετε μια τεράστια γάζα μέσα στη μύτη, που πονάει όταν βγαίνει, ισχύει;

Όχι. Ο...«αρχαίος» πωματισμός με μακριά γάζα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον χρησιμοποιούμε ένα ειδικό απορροφήσιμο ράμμα (δεν χρειάζεται να το αφαιρέσουμε δηλαδή) και δύο μικρά σφουγγαράκια με σωληνάκια στη μέση, ώστε να αναπνέει ο ασθενής. Αυτά παραμένουν στη μύτη για 1-2 ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως το διάφραγμα έχει «δέσει» γερά στη νέα θέση.

 

Χειρουργική επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα. Μετά την επέμβαση δεν χρησιμοποιείται πλέον πωματισμός με γάζα άλλα στήριξη με απορροφήσιμο ράμμα και ειδικούς νάρθηκες

 

Πονάει η Διαφραγματοπλαστική;

Όχι, είναι ίσως η πιο ανώδυνη επέμβαση της Ωτορινολαρυγγολογίας. Για λίγες μέρες θα υπάρχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή, θα έχετε εκκρίσεις και μπορεί να μην μυρίζετε καλά, όμως σύντομα θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα τεράστια οφέλη από την επέμβαση.

 

Ξαναστραβώνει το διάφραγμα;

Όχι. Αν ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος ισιώσει όλα τα στραβά τμήματα, το διάφραγμα ισιώνει και δεν «ξαναστραβώνει», εκτός αν σπάσει η μύτη από τραυματισμό. Τα αποτελέσματα είναι οριστικά και αν η αιτία της κακής αναπνοής είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα, η επέμβαση είναι πάντα επιτυχής και πολύ ανακουφιστική.

 

Κλείστε ραντεβού

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.