Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Aμυγδαλεκτομή σε παιδιά

 

Χρειαζόμαστε τις αμυγδαλές;

Φυσικά. Στη νηπιακή ηλικία είναι χρήσιμες για την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, μετά την ηλικία των 7 ετών περίπου, ο οργανισμός καταπολεμά πλέον τα μικρόβια χωρίς τη βοήθεια των αμυγδαλών. Μετά από αυτή την ηλικία, οι αμυγδαλές φυσιολογικά πρέπει να συρρικνώνονται και σχεδόν να «εξαφανίζονται», αφού έχουν πλέον ολοκληρώσει την αποστολή τους στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

 

Οι υπερτροφικές αμυγδαλές είναι πάντα παθολογικές;

Όχι. Στα υγιή παιδιά, επειδή οι αμυγδαλές τους έχουν «φόρτο εργασίας», μπορεί κανείς να δει υπερτροφικές αμυγδαλές χωρίς να υπάρχει πρόβλημα (αντιδραστική υπερτροφία), χωρίς το παιδί να παθαίνει αμυγδαλίτιδες ή να μαζεύει πύον στον λαιμό. Αργότερα, αυτές οι υπερτροφικές αμυγδαλές θα συρρικνωθούν.

 

Πότε είναι παθολογικές οι αμυγδαλές;

Όταν υπάρχει παθολογική υπερτροφία ή όταν οι αμυγδαλές μαζεύουν συχνά πύον, ο ιστός και η λειτουργία τους έχουν πλέον καταστραφεί οριστικά και δεν πρόκειται να μικρύνουν ποτέ ξανά.

 

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει πρόβλημα με τις αμυγδαλές;

Άν το παιδί σας ροχαλίζει, αν οι αμυγδαλές του είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη όταν ανοίγει το στοματάκι του, ακόμα κι αν δεν παθαίνει συχνά αμυγδαλίτιδες, πρέπει να επισκεφθείτε το συντομότερο, έναν Ιατρό - Ωτορινολαρυγγολόγο. Από τις υπερτροφικές αμυγδαλές μπορεί να προκληθούν προβλήματα που δεν φανταζόσασταν, όπως παθολογικές καταστάσεις στα δόντια, στην καρδιά και στα νεφρά!

 

Πότε πρέπει να τις αφαιρέσουμε, δηλαδή;

Oι αμυγδαλές στα παιδιά (ανεξαρτήτως ηλικίας ή βάρους) πρέπει να αφαιρεθούν όταν προκαλούν περισσότερη ζημιά στον οργανισμό από το όφελος που προσφέρουν.
Aν δεν αφαιρεθούν, θα συνεχίσουν να προκαλούν συνεχείς μολύνσεις και, πιθανόν, αυτοάνοσα προβλήματα. Eπιπλέον, το παιδί θα τρώει λίγο, δεν θα αναπτυχθεί σωστά σωματικά, ενώ η απόφραξη της αναπνοής, το ροχαλητό και οι άπνοιες θα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις και στην πνευματική του ανάπτυξη.
Η Aμερικανική Aκαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας έχει καθιερώσει επίσημες Iατρικές Eνδείξεις για την αφαίρεση των αμυγδαλών σε παιδιά και τις οποίες θα σας εξηγήσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας.

 

Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες και για το παιδί μου;

Διότι, έπειτα από χιλιάδες δημοσιευμένες μελέτες και εκατομμύρια περιστατικά που αναλύθηκαν, αποδείχθηκε πως, όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, είναι πάντα πιο ωφέλιμο να βγουν οι αμυγδαλές από το να παραμείνουν στο σώμα του παιδιού.
Όσο μοναδικό να είναι το κάθε παιδί, είναι πάντα ασφαλέστερο να κάνουμε αυτό που κάναμε σε εκατομμύρια παιδιά και έγιναν καλά, παρά να έχουμε την ελπίδα πως το δικό μας παιδί θα γίνει καλά με κάποιον άλλο, «μαγικό» τρόπο!

 

Ο πόνος, οι συνεχείς λοιμώξεις, η υπερτροφία των αμυγδαλών και το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα της χρόνιας αμυγδαλίτιδας

 

Δηλαδή, δεν πειράζει αν το παιδί μου είναι μικρό σε ηλικία και αδύνατο;

Όχι! Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Σας θυμίζω πως η Aμυγδαλεκτομή γίνεται μόνον εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την υγεία του παιδιού. Έχει χρειαστεί να αφαιρέσουμε τις αμυγδαλές ακόμα και σε μωρό 2 μηνών. Μάλιστα, τα μικροκαμωμένα παιδιά είναι που επωφελούνται περισσότερο από την Aμυγδαλεκτομή (πάντοτε μόνον αν είναι ιατρικά απαραίτητη) και τα βλέπει κανείς να «ανασταίνονται» σωματικά και πνευματικά όταν απομακρυνθεί ο παθολογικός αμυγδαλικός ιστός που τους προκαλούσε τόσα πολλά προβλήματα. Το παιδί θα είναι πιο ζωντανό, πιο δραστήριο, θα χάνει πολύ λιγότερες ημέρες μαθημάτων ή δραστηριοτήτων και θα αναπτυχθεί σωματικά και πνευματικά γρηγορότερα από πριν.

 

Η Aμυγδαλεκτομή προκαλεί μακροπρόθεσμα κάποιο πρόβλημα;

Όχι, αντιθέτως. Έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που δικαιολογημένα υποβλήθηκαν σε άμυγδαλεκτομή, δεν έχουν διαταραχές ύπνου, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερες λοιμώξεις, ελάχιστη κατανάλωση αντιβιοτικών και σχεδόν «ξεχνούν» την πόρτα του ιατρού, αφού αρρωσταίνουν πολύ πιο σπάνια και πολύ πιο ελαφριά.

Αντισώματα που παράγονται από τις αμυγδαλές επιτίθενται σε πολλά συστήματα και προκαλούν αυτοάνοσα σύνδρομα

 

Πώς γίνεται η επέμβαση της Aμυγδαλεκτομής;

Το παιδί θα πάρει γενική νάρκωση για περιπού 30-45 λεπτά, από ειδικό Παιδο-αναισθησιολόγο, σε χώρο με παιχνίδια. οι γονείς του θα είναι μαζί του μέχρι να κοιμηθεί κι έπειτα θα ξυπνήσει στην αγκαλιά τους. Θα αφαιρέσουμε τις αμυγδαλές και θα επιβεβαιώσουμε πως δεν υπάρχει αιμορραγία πριν το παιδί ξυπνήσει και γυρίσει στο δωμάτιό του.

 

Αν ο αμυγδαλικός ιστός καταστραφεί από πολλές λοιμώξεις, αποτελεί πλέον μόνον εστία μολύνσεως, όπως ένα σφουγγάρι που δεν καθαρίζει πλέον αλλά  μόνο βρωμίζει!

 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός από την αφαίρεση των αμυγδαλών;

  • Tα αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν, αλλά συχνές δόσεις αντιβιοτικών θα δημιουργούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στο σώμα του παιδιού σας
  • Oι εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική, ΔEΝ βοηθούν καθόλου, απλώς καθυστερούν τη θεραπεία και ταλαιπωρούν άσκοπα το παιδί και τον γονιό.

 

Μπορούμε να βγάλουμε τη μια αμυγδαλή ή ένα τμήμα και από τις δύο αμυγδαλές;

Ναι, μπορούμε, αλλά είναι τεράστιο λάθος!
Kάποιοι, προκειμένου να «ισορροπήσουν» τη φήμη πως οι αμυγδαλές είναι απαραίτητες με την αναγκαιότητα να βγουν, «ανακάλυψαν» τη μέση λύση, δηλαδή να βγάζουν τη μια αμυγδαλή (μονόπλευρη Aμυγδαλεκτομή) ή κομμάτι και από τις δύο (Aμυγδαλοτομή). Όμως, αυτό όχι μόνο δεν δίνει λύση, αλλά αναγκάζει και το παιδί να υποβληθεί μετά από λίγο καιρό σε 2η επέμβαση για να βγει και ο υπόλοιπος παθολογικός ιστός.

 

Θυμηθείτε: σκοπός δεν είναι να ικανοποιήσουμε τα πιστεύω του γονέα και τις...θεωρίες των μη ειδικών. Σκοπός είναι να γίνει καλά το παιδί σας. Όταν πρέπει να βγουν οι αμυγδαλές, πρέπει να βγουν οριστικά και ολόκληρες χωρίς δισταγμούς και «Σολομώντειες» λύσεις.

 

 

Η αμυγδαλεκτομή είναι μια ασφαλέστατη επέμβαση ρουτίνας και δεν υπάρχει όριο ηλικίας όταν οι ενδείξεις είναι σωστές.

Κλείστε ραντεβού

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.