Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Βλεφαροπλαστική

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται Βλεφαροπλαστική;
Η Βλεφαροπλαστική είναι χρήσιμη σε άτομα με πτώση του άνω ή του κάτω βλεφάρου, με «σακούλες» κάτω από τα μάτια ή με μάτια που δείχνουν «πρησμένα». Έχει σκοπό να αποκαταστήσει τη νεανική εικόνα των ματιών και να δώσει φρεσκάδα και ζωντάνια στο βλέμμα. Αυτό γίνεται με την αφαίρεση του «περισσευούμενου» δέρματος και ιστού των βλεφάρων που «ξεχειλώνει» λόγω της γήρανσης, είτε αυτό αφορά στο άνω είτε στο κάτω βλέφαρο.

Θα φύγουν και οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, αλλά και οι μαύροι κύκλοι;
Όχι. Η Βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να διορθώσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Υπάρχουν άλλες τεχνικές για αυτά τα προβλήματα (ανόρθωση φρυδιών, χρήση Υαλουρονικού οξέως στα ζυγωματικά, ενέσεις Βοτουλινικής τοξίνης, κτλ.). Σημαντικό είναι να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον ιατρό σας, να του πείτε ακριβώς τι σας ενοχλεί στην εικόνα σας και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από την αισθητική επέμβαση που σας ενδιαφέρει.

Θα φαίνεται πως έχω κάνει επέμβαση;
Όχι. Σκοπός μας είναι να απαλλαγείτε από τα πεσμένα, «λυπημένα» βλέφαρα, τα κουρασμένα και γερασμένα μάτια και τις σακούλες. Με τη Βλεφαροπλαστική το βλέμμα θα ξαναζωντανέψει και θα «ανοίξει», τα μάτια θα φανούν πιο νεανικά, λαμπερά και ξεκούραστα και όλα αυτά χωρίς το «στίγμα» της επέμβασης.

Η τεχνική Βλεφαροπλαστικής είναι ίδια για όλους;
Όχι. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές. κάποιες περιλαμβάνουν αφαίρεση λίπους και ιστών (κλασική), ενώ σε κάποιες άλλες, αντίθετα, προσθέτουμε λίπος (fat transfer). επίσης, με άλλες τεχνικές μπορούμε να αποκαταστήσουμε και το σχήμα του ματιού που έχει «κρεμάσει» (κανθοπλαστική), ενώ άλλες γίνονται με εσωτερικές τομές ή με χρήση Laser ή άλλων μηχανημάτων. Ο χειρουργός σας θα σας προτείνει τη λιγότερο επεμβατική τεχνική που διορθώνει το δικό σας πρόβλημα, εξατομικευμένα.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε Βλεφαροπλαστική;
Υποψήφιοι είναι όσοι έχουν είτε «πρησμένα» είτε πεσμένα άνω ή κάτω βλέφαρα, «σακούλες» κάτω από τα μάτια, εικόνα «κουρασμένων ή λυπημένων ματιών» η οποία είναι αποτέλεσμα γήρανσης, κληρονομικότητας ή παθήσεων που επηρεάζουν τα βλέφαρα, όπως η Θυρεοειδοπάθεια. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται για την επέμβαση της Βλεφαροπλαστικής πολύ συχνότερα, αν και πλέον οι άνδρες επιλέγουν όλο και περισσότερο αυτή την επέμβαση που μπορεί να «διώξει» χρόνια από το πρόσωπό τους. Σήμερα, ο ένας στους τέσσερις που κάνει Βλεφαροπλαστική είναι άνδρας!

Υπάρχει ηλικία για τη Βλεφαροπλαστική;
Γενικά, Βλεφαροπλαστική γίνεται σε ηλικίες >50 ετών. Αν, όμως, το πρόβλημα στα βλέφαρα και στα μάτια γενικότερα προκύψει νωρίτερα (π.χ. «σακούλες» σε νεαρή ηλικία από κληρονομικότητα ή από κάποια πάθηση), δεν σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να περιμένει κανείς να…μεγαλώσει για να κάνει την επέμβαση.

Τι είναι η Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι;
Είναι όρος «marketing» και όχι χειρουργική τεχνική. Δεν γίνεται βλαφαροπλαστική χωρίς να αφαιρεθεί τμήμα δέρματος που «περισσεύει». Απλώς, κάποιοι ονομάζουν παρουσιάζουν ως τεχνική… χωρίς νυστέρι την κοινή τεχνική «fat transfer» που περιλαμβάνει την αφαίρεση λίγων γραμμαρίων λίπους από άλλη περιοχή (π.χ. κοιλιά, γλουτούς) και την έγχυσή τους στο κάτω βλέφαρο, κυρίως σε περιπτώσεις που τα μάτια δείχνουν «βαθουλωμένα». είναι μια πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική τεχνική, που «γεμίζει» το μάτι, αντίθετα με παλαιότερες τεχνικές που αφαιρούσαν λίπος και τελικά το «άδειαζαν», με συχνό αποτέλεσμα τα «βαθουλωμένα και στρογγυλεμένα» μάτια.

Τι είναι η Βλεφαροπλαστική με Laser;
Το Laser είναι ένα είδος «νυστεριού» που κόβει και ταυτόχρονα καίει. Σε περιπτώσεις με μικρή χαλάρωση, κάποια είδη Laser προκαλούν σύσφιξη στο δέρμα, κάτι που, όμως, μπορεί να γίνει και με τη χρήση της διαθερμίας ή με τις ραδιοσυχνότητες. Τέλος, κάποιοι ιατροί χρησιμοποιούν Laser για να λειάνουν τις λεπτές ρυτίδες του κάτω βλεφάρου. Γενικότερα, όμως, δεν υπάρχει κάτι που κάνει το Laser στη Βλεφαροπλαστική και δεν μπορούν να το κάνουν πιο απλά εργαλεία ή μηχανήματα (διαθερμία, ραδιοσυχνότητες, νυστέρι). κατά συνέπεια, περισσότερο «χρησιμοποιείται» για εντυπωσιασμό παρά ουσιαστικά.

Θα φαίνονται οι ουλές;
Όχι. Η αφαίρεση τμήματος του δέρματος του άνω βλεφάρου γίνεται σε σημεία που καλύπτονται από την πτυχή των βλεφάρων, ενώ στο κάτω βλέφαρο η τομή γίνεται στην εσωτερική πλευρά του και δεν φαίνεται. Επίσης, το δέρμα των βλεφάρων επουλώνεται εντυπωσιακά καλά και τελικά οι τομές είναι ουσιαστικά αόρατες.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;
Όχι ακριβώς. Η Βλεφαροπλαστική «γυρνάει» το ρολόι του χρόνου πίσω, αλλά δεν μπορεί να το σταματήσει! Μπορούμε να πούμε, όμως, ότι είναι από τις επεμβάσεις που διαρκούν περισσότερο στον χρόνο. Η άνω Βλεφαροπλαστική διαρκεί για τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ η κάτω Βλεφαροπλαστική σχεδόν για πάντα, αφού είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ξαναδημιουργούνται «σακούλες». Σημαντικό ρόλο για τη διάρκεια του αποτελέσματος παίζουν, όμως, παράγοντες, όπως η φυσική ελαστικότητα του δέρματος, η απότομη απώλεια ή αύξηση βάρους και η κληρονομικότητα, ενώ το κάπνισμα είναι η πιο καθοριστική παράμετρος.

Η Βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία;
Συνήθως ναι. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, συνδυάζεται με συνειδητή νάρκωση (μέθη). Εάν, όμως, ο ασθενής το προτιμά, μπορεί να γίνει και με ολική νάρκωση. Μετά την επέμβαση δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική και ο ασθενής πάει σπίτι του.

Θα έχω έντονο πρήξιμο και πόνο;
Μετά την επέμβαση συνήθως δεν υπάρχει πόνος και τα περισσότερα άτομα δεν χρειάζονται ούτε καν παυσίπονα. Όμως, λόγω του οιδήματος στην περιοχή των βλεφάρων (διαρκεί 7-10 μέρες), οι περισσότεροι συνήθως δεν επιστρέφουν στην εργασία ή στις καθημερινές ασχολίες τους πριν γίνουν τελείως καλά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα γυαλιά ηλίου καλύπτουν το οίδημα και τις όποιες μελανιές με απόλυτη επιτυχία.

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;
Το εκτρόπιο (δεν κλείνει το κάτω βλέφαρο) και ο λαγόφθαλμος (δεν κλείνει το άνω βλέφαρο) είναι οι μοναδικές επιπλοκές. Στα χέρια ενός έμπειρου εξειδικευμένου χειρουργού είναι σπάνιες (λιγότερο από 0,5-1%), ενώ αν ο ιατρός δεν είναι έμπειρος, μπορεί να είναι πολύ συχνές και να μη διορθώνονται! Oπότε, προσοχή σε ποιον χειρουργό θα εμπιστευτείτε τα βλέφαρά σας!

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.