Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)

 

Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, μόνο το ιγμόρειο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να μολυνθεί και να μαζέψει πύον

Η παραρρινοκολπίτιδα ξεκινάει ως φλεγμονή της μύτης (κρυολόγημα) που φράζει τα στόμια των κόλπων του προσώπου (π.χ. τα ιγμόρεια). οι κόλποι συσσωρεύουν βλέννα, η οποία τελικά μολύνεται από μικρόβια και οι κόλποι αυτοί γεμίζουν με πύον.
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών δεν παθαίνουν παραρρινοκολπίτιδες επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα οι κόλποι του προσώπου. Όμως, σταδιακά οι κόλποι μεγαλώνουν και ήδη στα 7-8 έτη μπορεί να υπάρξει ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα ή, σπανιότερα, σφηνοειδίτιδα. Για τη διάγνωση της οξείας ιγμορίτιδας στα παιδιά δεν χρειάζεται πλέον ακτινογραφία. Ο έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να τη διαγνώσει με την ενδοσκοπική εξέταση και από τα συμπτώματα. Το σημαντικότερο, και πιο «απαραίτητο» σύμπτωμα είναι το να δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, πηχτές πρασινωπές μύξες στο βάθος της μύτης, με το ενδοσκόπιο ή με τη ρινοσκόπηση.
Η ιγμορίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, διότι έχει πιθανές βαριές επιπλοκές. Η θεραπεία της περιλαμβάνει αντιβίωση για τουλάχστον 2 εβδομάδες, πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό όρο που ξεπλένει το πύον και τις εκκρίσεις, καθώς και αποσυμφορητικά sprays.

 

Ο Μύθος

«Είναι απλώς πολύ κρυωμένο το παιδί εδώ και εβδομάδες. Πάντα έχει πολλές πράσινες μύξες, αλλά θα του περάσει».

 

Η Αλήθεια

Αν το κρυολόγημα διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες χωρίς να βελτιώνεται, αν οι μύξες έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα, αν το παιδί έχει βήχα όταν πέφτει για ύπνο (επειδή κυλάνε μύξες στον λαιμό), αν δείχνει άρρωστο και έχει αλλάξει η φωνή του (επειδή είναι τελείως μπουκωμένη η μυτούλα του), είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει ιγμορίτιδα. Πηγαίνετε στον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

 

Αν από τη μυτούλα του παιδιού τρέχει πύον ή πράσινες πηχτές εκκρίσεις και έχει εικόνα πάσχοντος, έχει ιγμορίτιδα

 

Η ιγμορίτιδα μπορεί να επιπλακεί σε σοβαρή μόλυνση του οφθαλμικού κόγχου, μην καθυστερείτε!

Τι να κάνετε

Αν εκεί που φαινόταν το παιδί να ξεπερνά το αρχικό κρυολόγημα, πλέον δείχνει να αρρωσταίνει χειρότερα και να γίνονται οι μύξες πιο σκούρες και πηχτές, πρέπει να επισκεφτείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Ειδικά αν το παιδί σας έχει ένα «πολύ βαρύ κρυολόγημα» και παραπονεθεί πως πονάει το μάτι του, πρέπει επειγόντως να πάτε σε νοσοκομείο, διότι μπορεί να έχει επεκταθεί η φλεγμονή μέσω του λεπτού οστού που χωρίζει το μάτι από το ιγμόρειο.

 

Τι να μην κάνετε

Μην υποτιμήσετε την ιγμορίτιδα, διότι μερικές φορές μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Ειδικά στα παιδιά, σε κάποιες βαριές περιπτώσεις η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί προς το μάτι ή και προς τον εγκέφαλο. Επίσης, οι μύξες που κυλάνε στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να μολύνουν ακόμα και τους πνεύμονες (πνευμονία), ενώ πολύ πιο συχνή είναι η επιμόλυνση των αυτιών (οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα).
Αν ο Ωτορινολαρυγγολόγος διαγνώσει ιγμορίτιδα, πρέπει απαραιτήτως το παιδί να πάρει αντιβίωση για 14 μέρες και δεν πρέπει ποτέ να διακόψετε την αγωγή νωρίτερα, επειδή «δεν θέλετε να παίρνει φάρμακα το παιδί». Αυτό οδηγεί σε υποθεραπεία, σε υποτροπή και καταλήγει σε χρονιότητα. Πρέπει να τηρήσετε τις οδηγίες του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου κατά γράμμα.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Εξετάζουμε το παιδί με ειδικό παιδιατρικό ενδοσκόπιο με πολύ μικρή διάμετρο. Αν δούμε πύον στη μύτη, ανάλογα και με το ιστορικό που θα μας αναφέρει ο γονιός, γίνεται η διάγνωση της παραρρινοκολπίτιδας.
Επιπλέον, μπορεί να γίνει υπέρηχος ιγμορείου στο χώρο του ιατρείου. Πιο σπάνια, μπορεί να έχουμε υποψίες πως το παιδί πάσχει από σφηνοειδίτιδα, όποτε θα χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος. Το παιδί παίρνει την αναγκαία αγωγή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και επανεξετάζεται στο τέλος της αγωγής.

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.