Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι

 

Την ηρεμία και τη γαλήνη των διακοπών μπορούν να ταράξουν προβλήματα των αυτιών που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.
Εκτός από την εξωτερική ωτίτιδα, κάποιες φορές συμβαίνουν τραυματισμοί του ακουστικού πόρου και του τυμπάνου και κατά τη διάρκεια κάποιου θαλάσσιου σπορ. Επίσης, δεν είναι σπάνιος ο τραυματισμός του αυτιού από την είσοδο κάποιου εντόμου μέσα στον ακουστικό πόρο. Αν παραμείνετε ψύχραιμοι, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα άμεσα και να συνεχισετε τις διακοπές σας αμέριμνα.

 

Ο ακουστικός πόρος μπορεί να προσελκύσει κάποιο έντομο που θα παγιδευτεί από το κερί

Απλά ρίχνοντας λίγο λάδι ή οινόπνευμα, το έντομο πνίγεται! Πηγαίνετε όμως στον ΩΡΛ για να το αφαιρέσει!

Έντομο μέσα στο αυτί

Γιατί κάποια έντομα μπαίνουν στο αυτί; Πιθανόν προσελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού, ενώ ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες, απλώς ψάχνουν για λίγο ίσκιο! Όταν, όμως, μπουν μέσα στο αυτί, κολλούν στο κερί, παγιδεύονται και δεν μπορούν να ξαναβγούν.
Τα μεγαλύτερα έντομα, όταν μπουν, δεν μπορούν να στριφογυρίσουν, ούτε να συρθούν προς τα έξω. Προσπαθούν να απελευθερωθούν απεγνωσμένα και η κίνησή τους μέσα στο αυτί προκαλεί πραγματικό πανικό στον ασθενή, διότι καθεμία από αυτές θα σας ακούγεται σαν…έκρηξη!
Ακόμα χειρότερα, τα πόδια των εντόμων έχουν αιχμηρά μικροσκοπικά νύχια που τραυματίζουν το λεπτό δέρμα του πόρου και προκαλούν πόνο. Ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, από έναν τόσο μικροσκοπικό εισβολέα! Όποιος το έχει ζήσει, θυμάται την εμπειρία με τρόμο.

 

Τι να κάνετε

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και ρίξτε λίγο λάδι ή οινόπνευμα μέσα στον ακουστικό πόρο. καθεμιά από τις δύο ουσίες μπορεί να πνίξει σε λίγα δευτερόλεπτα το έντομο και θα ησυχάσετε!
Ποτέ μην προσπαθήσετε να βγάλετε το έντομο μόνοι σας, διότι θα παραμείνουν κομμάτια από τα νύχια του καρφωμένα στο δέρμα και να γίνουν εστία βαριάς μόλυνσης. Πρέπει να σας δει το συντομότερο Ωτορινολαρυγγολόγος που θα αφαιρέσει πλήρως το εντομο και θα περιποιηθεί το αυτί σας.

Μερικές φορές, το τύμπανο μπορεί να σπάσει με τον πιο ...απίθανο τρόπο

 

Θαλάσσια σπορ

Τα θαλασσινά σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ κλπ) βάζουν σε «δοκιμασία» τα αυτιά και μπορούν να τους προκαλέσουν ελαφρές ή βαριές βλάβες. Η διάτρηση τυμπάνου είναι ο πιο συχνός τραυματισμός και συμβαίνει έπειτα από απότομο πέσιμο στο νερό ή κτύπημα στο αυτί.

Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει ξαφνικός, έντονος πόνος βαθιά στο αυτί που κρατάει λίγα λεπτά και μερικές φορές τρέχει λίγο αίμα, που όμως στάματα σύντομα. Ο πόνος υποχωρεί σε λεπτά αλλά μένει ένα «μπούκωμα στο αυτί», ένα βουητό ενώ δεν ακούτε καλά από αυτό το αυτί.

 

Τι να κάνετε

  • Αν μετά από μια πτώση στο νερό νιώσετε πόνο, μπούκωμα στο αυτί, βαρηκοΐα, βουητό, αστάθεια ή ίλιγγο πρέπει να εξετασθείτε άμεσα από Ωτορινολαρυγγολόγο
  • Μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα, αλλά απαγορεύεται να βάλετε σταγόνες
  • Δεν πρέπει να μπει καθόλου νερό στο αυτί. επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο το συντομότερο, προκειμένου να επιβεβαιώσει αν υπάρχει διάτρηση, τι μέγεθος έχει, να μετρήσει την ακοή σας, να σας δώσει τη σωστή αγωγή και τις αναγκαίες οδηγίες
  • Εάν το αυτί δεν μολυνθεί, τις περισσότερες φορές η διάτρηση επουλώνεται μόνη της και σπάνια θα πρέπει να επέμβει ο Ωτορινολαρυγγολόγος χειρουργικά
  • Σε περίπτωση που μολυνθεί το αυτί και αρχίσει να βγάζει πύον, τότε μπορεί να προκληθούν καταστροφές του τυμπάνου και των μικρών οσταρίων του αυτιού. Οπότε, προσοχή! Τηρήστε με ευλάβεια τις οδηγίες του Ωτορινολαρυγγολόγου σας!

 

 

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.