Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Υπερτροφία Ρινικών Κογχών

 

Προκειμένου να αυξηθεί η επιφάνεια στο εσωτερικό της μύτης και να μπορεί να καθαρίζει, να ζεσταίνει και να υγραίνει περισσότερο αέρα, η φύση έχει προνοήσει ώστε τα πλαϊνά τοιχώματα της μύτης να μην είναι ίσια σαν…τοίχος. Επομένως, υπάρχουν η άνω, η μέση και η κάτω ρινική κόγχη, που μοιάζουν με αναδιπλώσεις των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης. Οι κόγχες καλύπτονται από το ίδιο υλικό (βλεννογόνος) που καλύπτει ολόκληρο το εσωτερικό της μύτης και το διάφραγμα, με μια ενδιαφέρουσα προσθήκη: από κάτω από το βλεννογόνο υπάρχει ένα πλούσιο δίκτυο αγγείων και ένας ιστός σαν σφουγγάρι, γεμάτος επίσης με αγγεία!

Όταν το «σφουγγάρι» πλημμυρίσει με αίμα, η κόγχη φουσκώνει και η μύτη βουλώνει, ενώ όταν φύγει το αίμα, η μύτη «ανοίγει». Αυτός είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός ρύθμισης της αντίστασης του αέρα μέσα στη μύτη και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της μύτης ως φίλτρου.
Η χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου (από αλλεργίες, λοιμώξεις, κατάχρηση αποσυμφορητικών sprays, κτλ.) προκαλεί υπερτροφία της κάτω κόγχης, που είναι και η μεγαλύτερη σε μεγέθος κόγχη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η αναπνοή σε μεγάλο βαθμό.
Στραβό διάφραγμα και υπερτροφικές κόγχες συνυπάρχουν, όμως, οι κόγχες είναι που κυρίως προκαλούν το «μπούκωμα» στη μύτη.

Eικόνα φυσιολογικών ρινικών κογχών στη ρινοσκόπηση (αριστερά) και εικόνα υπερτροφίας τους, από μικρή (α), μέτρια (β), μέχρι μεγάλη (γ), που φράζει τελείως τη μύτη

 

Ο Μύθος

«Έχω στραβό διάφραγμα και δεν αναπνέω καλά» ή «Δεν κάνω καυτηρίαση στις κόγχες διότι άκουσα ότι πονάει πολύ και ότι ξαναμεγαλώνουν».

 

Η Αλήθεια

Τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα. Το πρόβλημα, όμως, είναι κατά 90% η υπερτροφία της κάτω κόγχης και κατά 10% το στραβό διάφραγμα. Το σωστό είναι να αντιμετωπίζονται μαζί, διότι αν το διάφραγμα μείνει στραβό και χειρουργηθούν μόνο οι κόγχες, τότε μπορεί πράγματι να ξαναμεγαλώσουν.
Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές συσρρίκνωσης των κογχών, που δεν περιλαμβάνουν πλέον τον παλαιότερο «καυτηριασμό», η λύση που δίνουμε στην υπερτροφία των κογχών είναι τις περισσότερες φορές οριστική.

 

Τι να κάνετε

Αν η μύτη σας είναι γενικά μπουκωμένη, μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι, τότε πρέπει να σας εξετάσει Ωτορινολαρυγγολόγος. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως αλλεργική ρινίτιδα, υπερτροφία κογχών ή πολύποδες, αλλά μπορεί και να είναι κάτι κακό. Μην το αναβάλετε!

 

Τι να μην κάνετε

Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις της κακής ρινικής αναπνοής. Μειώνει πολύ την ποιότητα ζωής και κυρίως την ποιότητα του ύπνου.
Μην περιμένετε να ξεβουλώσει η μύτη μόνη της, δεν πρόκειται. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε συχνά αποσυμφορητικά sprays, κόψτε τα, προκαλείτε ακόμα χειρότερα προβλήματα.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Τις περισσότερες φορές θα μειώσουμε το μέγεθος των κογχών με Ραδιοσυχνότητες ή Υπερήχους, ενώ ακόμα αποτελεσματικότερη είναι η Κογχοπλαστική κατά την οποία αφαιρείται το πίσω τμήμα της κάτω ρινικής κόγχης (η ουρά της, δηλαδή). Όλες αυτές είναι σύγχρονες επεμβάσεις, προκαλούν ελάχιστη βλάβη στους ιστούς και διατηρούν πλήρως όλες τις λειτουργίες της μύτης.
Η επέμβαση στις ρινικές κόγχες γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία, είναι πάντοτε ανώδυνη και αναίμακτη, δεν παραμένουν γάζες στη μύτη για περισσότερο από 1 ημέρα και ο ασθενής επιστρέφει σε λίγες ώρες στο σπίτι του.


Κλείστε ραντεβού

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.