Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Οξεία Αμυγδαλίτιδα

 

Η θέση των αμυγδαλών είναι στρατηγική προκειμένου να «αποκρούουν» μικροβιακές επιθέσεις

 

Στην οξεία αμυγδαλίτιδα, ο λαιμός είναι κόκκινος, οι αμυγδαλές πρήζονται και έχουν άσπρα βύσματα

 

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας στα μικρόβια. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο. Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία άμυγδαλίτιδα.
Ο ρόλος των αμυγδαλών είναι σημαντικός μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών, καθώς αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των «εισβολέων» που προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό από το στόμα. Στη θέση που βρίσκονται οι αμυγδαλές κάνουν συνεχώς «δειγματοληψία» των μικροβίων από τις τροφές και τον αέρα.
Οι αμυγδαλές συμμετέχουν επίσης στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την ηλικία των 4 ετών, αλλά μετέπειτα η σημασία τους ολοένα και μειώνεται. Σε κανονικές συνθήκες μικραίνουν σε μέγεθος μέχρι την εφηβεία, ενώ στον ενήλικο έχουν πλέον ατροφήσει εντελώς και δεν συμμετέχουν καθόλου στην άμυνα του οργανισμού.
Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία αμυγδαλίτιδα. Σχεδόν πάντοτε (90%) η αρχική αιτία είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες», με αποτέλεσμα να μολύνονται από κάποιο από τα εκατοντάδες είδη μικροβίων που υπάρχουν στο ανθρώπινο στόμα. Το παιδί νιώθει εξαντλημένο, πονάει το σωματάκι του, έχει έντονο πονόλαιμο και πόνο στα αυτιά, δεν μπορεί να καταπιεί, έχει πυρετό 39-40oC, «πύον» στις αμυγδαλές, πρησμένους αδένες στον λαιμό, ενώ μυρίζει άσχημα και η αναπνοή του.
Η αμυγδαλίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου και συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει ακόμα και τη μορφή επιδημίας.

 

 

 

Ο Μύθος

Έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές του παιδιού, τις πιάνω εξωτερικά στον λαιμό του. θα του δώσω να κάνει γαργάρες/να πιεί σιρόπι για να του περάσει.


Η Αλήθεια

Η οξεία αμυγδαλίτιδα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται επιπόλαια. Κάθε παιδί που έχει πονόλαιμο, δυσκαταποσία και πυρετό πρέπει να εξετάζεται από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι, αν η λοίμωξη παραμείνει, μπορεί να έχει βαριές επιπλοκές, όπως περιαμυγδαλικό απόστημα, φλεγμονή των αρθρώσεων, των νεφρών και της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αντιβίωση, ενώ οι γαργάρες δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία, μόνο ανακουφιστική ίσως. Τέλος, αυτό που πιάνει κανείς απ’ έξω είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες (που μπορούν να πρηστούν από δεκάδες αιτίες), όχι οι αμυγδαλές!

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Με την εξέταση, ο Ωτορινολαρυγγολόγος αρχικά θα αποκλείσει το περιαμυγδαλικό απόστημα. Έπειτα, θα πάρει επίχρισμα από τις αμυγδαλές για ανάλυση και θα δώσει την κατάλληλη αγωγή στο παιδί για να γίνει γρήγορα καλά, να μην ταλαιπωρηθεί και να μην υποτροπιάσει ή χρονίσει το πρόβλημα.


Το παιδί σας πρέπει να εξεταστεί από Ωτορινολαρυγγολόγο με εμπειρία σε παιδιά

 

Αν η αμυγδαλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκληθεί επικίνδυνο απόστημα στο λαιμό

 

Τι να κάνετε

Αφήστε τις φυσικές αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού να αντιμετωπίσουν την ίωση. Δώστε στο παιδί να πιει όσο περισσότερο νερό μπορεί και να φάει μαλακά φαγητά. Πολύ χρήσιμο είναι το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt), διότι παρέχουν πολλή ενέργεια (θερμίδες), ενώ ανακουφίζουν και τον πόνο. Μην ανησυχείτε, δεν θα χειροτερέψουν την κατάσταση! Αντιθέτως, θα βοηθήσουν!
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξετάσει το παιδί ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος και να αποκλειστεί το περιαμυγδαλικό απόστημα, δηλαδή η συλλογή πύου πίσω από την αμυγδαλή, διότι το πύον αυτό μπορεί σε λίγες ώρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές (λαιμό ή και θώρακα) και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή του παιδιού σας.

 

Τι να μην κάνετε

Μη βγάλετε διάγνωση μόνοι σας για το τι έχει το παιδί, μη δίνετε αντιβιοτικά και…σιρόπια και μη χάνετε χρόνο σε άσκοπες εξετάσεις σε διαγνωστικά εργαστήρια πριν δει το παιδί ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Aυτός ξέρει πώς να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό οξείας αμυγδαλίτιδας γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρείται το παιδί σας άσκοπα και χωρίς να κινδυνέψει από επιπλοκές.

 

Κλείστε ραντεβού

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.