Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Μικρολαρυγγοσκόπηση

Τι είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;

Η Μικρολαρυγγοσκόπηση είναι συνολικά η επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φωνητικές χορδές και στον λάρυγγα. Γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιούμε μικροσκόπιο για να δούμε τον λάρυγγα για αυτό και η εξέταση ονομάζεται Μικρο-λαρυγγοσκόπηση.

Κατά τη Μικρολαρυγγοσκόπηση μπορούμε να δούμε τα πάντα σε μεγέθυνση, να πάρουμε βιοψία ή και να αφαιρέσουμε βλάβες και μικρούς όγκους του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, χωρίς πόνο και φυσικά χωρίς οποιοδήποτε εξωτερικό σημάδι.

 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστώ μικρολαρυγγοσκόπηση;

Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι πολύποδες, η πολυποειδής εκφύλιση και τα οζίδια των φωνητικών χορδών. επίσης, όταν μια βλάβη είναι ύποπτή για κακοήθεια (καρκίνος), με τη Μικρολαρυγγοσκόπηση αρχικά θα πάρουμε ένα κομμάτι από τη βλάβη (βιοψία) για να το στείλουμε στο ιστοπαθολογικό εργαστήριο, ενώ αργότερα, με δεύτερη επέμβαση, μπορούμε να αφαιρέσουμε ολόκληρη τη βλάβη.

 

Θα πονάω μετά την επέμβαση;

Μπορεί να έχετε ελάχιστο πόνο στον λαιμό όταν καταπίνετε ή στη γλώσσα, λόγω της πίεσης από το λαρυγγοσκόπιο. Η ενόχληση αυτή υποχωρεί εύκολα και άμεσα με τη χρήση απλών αναλγητικών.

 

Θα μπορώ να μιλήσω μετά τη μικρολαρυγγοσκόπηση;

Ναι, αλλά δεν πρέπει! είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο Ωτορινολαρυγολόγος σας.

Ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, απαιτείται απόλυτη ξεκούραση της φωνής, δηλαδή πλήρης αφωνία για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση και περιορισμένη χρήση της φωνής για τις επόμενες 7-10 ημέρες (λίγα λόγια, όχι φωνές ή ψίθυροι).

 

Θα αλλάξει η φωνή μου μετά την επέμβαση;

Όσον αφορά στις απλές επεμβάσεις (πολύποδες, πολυποειδής εκφύλιση, οζίδια), η φωνή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα σταματήσει οριστικά η βραχνάδα, η «μεταλλική» χροιά και θα βελτιωθεί η ισχύς της φωνής. Αν αφαιρεθεί τμήμα των χορδών για βιοψία, η φωνή σας ίσως αρχικά να χειροτερέψει. άυτό είναι προσωρινό και θα βελτιωθεί με την πάροδο μερικών ημέρων που χρειάζονται για την επούλωση της περιοχής.

 

Πότε θα γνωρίζω τα αποτελέσματα της βιοψίας;

Aν έχουν αφαιρεθεί τμήματα για βιοψία, τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μετά από μερικές ημέρες και θα τα συζητήσετε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

 

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές;

Η Μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση ρουτίνας. Σπάνια μπορεί να αποκολληθεί κάποιο πρόσθετο ή χαλαρό δόντι από την πίεση του λαρυγγοσκοπίου. Χρησιμοποιούμε, όμως, ειδικά προστατευτικά δοντιών, για να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα.

 

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες;

Όχι. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για την πλήρη και λεπτομερή εξέταση του λάρυγγα ή για την αφαίρεση βλαβών από τις φωνητικές χορδές. Όλες οι μικρής έκτασης βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη Μικρολαρυγγοσκόπηση και μόνο σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου θα χειρουργηθεί ο λάρυγγας εξωτερικά.

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.