Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Ιγμορίτιδα (Παραρρινοκολπίτιδα)

 

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες μέσα στο πρόσωπο που:

  • Θερμαίνουν και υγραίνουν τον αέρα
  • Ενισχύουν την ένσταση της φωνής, σαν φυσικά μεγάφωνα
  • Παράγουν βλέννα που υγραίνει το εσωτερικό της μύτης.

Οι πιο μεγάλοι κόλποι είναι τα ιγμόρεια και εξωτερικά αντιστοιχούν στο μάγουλο, κάτω από το μάτι. Υπάρχει ένα επιπλέον ζευγάρι κόλπων στο μέτωπο και άλλοι δύο βαθύτερα μέσα στη μύτη.
Όλοι οι κόλποι του προσώπου έχουν στόμια από τα οποία μπαίνει ο αέρας και εξέρχεται η βλέννα. Κατά τη διάρκεια μιας βαριάς φλεγμονής τα στόμια των κόλπων φράζουν, η βλέννα που δεν απομακρύνεται τελικά μολύνεται από μικρόβια (όπως βρομίζουν τα στάσιμα νερά) και ο κόλπος γεμίζει με πύον.

Συχνότερα εμφανίζεται παραρρινοκολπίτιδα στο ιγμόρειο και στον μετωπιαίο κόλπο. Η διάγνωση της οξείας παραρρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδα) είναι έγκυρη μόνο όταν θα βρεθεί πύον μέσα στα ιγμόρεια

Οι πιο συχνές αιτίες απόφραξης των στομίων είναι οι ιώσεις της μύτης (κρυολόγημα), η αλλεργική ρινίτιδα, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερτροφικές κόγχες, σπανιότερα οι ρινικοί πολύποδες ή ένας συνδυασμός των παραπάνω. Οξεία Παραρρινοκολπίτιδα εμφανίζεται μετά από ένα κρυολόγημα το οποίο διαρκεί 2-3 εβδομάδες, προκαλεί πόνο και αίσθημα πίεσης πάνω από τον κόλπο, παχύρευστες πυώδεις εκκρίσεις, πυρετό, κακοδιαθεσία, αίσθημα κούρασης, πονοκέφαλο, κακοσμία στόματος και βήχα. Η Χρόνια Παραρρινοκολπίτιδα διαρκεί περισσότερες από 12 εβδομάδες, παρά τη φαρμακευτική αγωγή και επιπλέον υπάρχουν μόνιμες βλάβες μέσα στους κόλπους.

 

Ο Μύθος

«Έχω συνάχι πολλές μέρες, πρέπει να έχω ιγμορίτιδα» ή «Έχω πονοκέφαλο, πρέπει να έχω ιγμορίτιδα» ή «Ένας ιατρός που με εξέτασε πριν από χρόνια μου είπε πως έχω χρόνια ιγμορίτιδα»

 

Η Αλήθεια

Τα 95 από τα 100 άτομα που νομίζουν πως έχουν χρόνια ιγμορίτιδα, πάσχουν από κάτι εντελώς άσχετο. Η παραρρινοκολπίτιδα ως οξεία ή χρόνια κατάσταση είναι σαφώς πιο σπάνια από ό,τι νομίζει κανείς. Επίσης, η παραρρινοκολπίτιδα ως αιτία πονοκεφάλου είναι σπάνια, μόλις το 5% των περιστατικών πονοκεφάλου.
Η έγκυρη διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας γίνεται μόνο με αξονική τομογραφία και ενδοσκόπηση, όχι με απλή ρινοσκόπηση, ούτε με ακτινογραφία. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, η διάγνωση που σας έκαναν χρόνια πριν, ήταν λάθος!

 

Τι να κάνετε

Αν έχετε φτερνίσματα, μπουκωμένη μύτη, τρέχουν μύξες, έχετε πυρετό και πονούν οι μύες του σώματός σας, έχετε απλώς αρπάξει κάποιο κρυολόγημα (απλή Ρινίτιδα), που τις περισσότερες φορές περνάει μόνο του.
Αν ο βήχας, το μπούκωμα της μύτης και οι παχύρρευστες, πυώδεις (κιτρινο-πράσινες) εκκρίσεις διαρκέσουν περισσότερο από 10 ημέρες, τότε μόνο μπορεί να οφείλονται σε οξεία παραρρινοκολπίτιδα, που ξεκίνησε από κρυολόγημα. Τότε είναι που πρέπει να σας εξετάσει ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.

 

Τι να μην κάνετε

Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβίωση χωρίς να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος.
Επίσης, μην «κουβαλάτε» τη διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας που σας έκανε κάποιος μη-ειδικός ιατρός πριν από χρόνια, προκειμένου να εξηγήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη μύτη ή στον φάρυγγα. Είναι σχεδόν απίθανο να έχετε χρόνια παραρρινοκολ- πίτιδα, θα έπρεπε να έχετε συνέχεια πύον το οποίο να τρέχει από τη μύτη.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία, ο μόνος σίγουρος τρόπος να διαγνώσουμε έγκυρα την οξεία παραρρινοκολπίτιδα είναι με ενδοσκόπηση της μύτης με τη βοήθεια ενδοσκοπίων υψηλής τεχνολογίας (οπτικές ίνες), ενώ η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα απαιτεί και αξονική τομογραφία.
Σε κάθε περίπτωση, δίνεται αντιβίωση και αποσυμφορητική αγωγή, ενώ στη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα που δεν υποχωρεί και υποτροπιάζει συχνά, ελέγχουμε αν υπάρχει αλλεργικό υπόβαθρο. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις με πολύποδες ή άλλες ανατομικές βλάβες, η λύση είναι μόνο χειρουργική.

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.