Επικοινωνία: 210-8022163     Κιν: 698-1243779

Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια

 

Όταν η απόφραξη γίνει πλήρης, τότε έχουμε προσωρινή διακοπή της αναπνοής, την υπνική άπνοια

 

Τροχαία και εργατικά ατυχήματα, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και στυτική δυσλειτουργία, όλα προκαλούνται από την υπνική άπνοια

Ροχαλητό λέµε τον θόρυβο της αναπνοής κατά τον ύπνο που προέρχεται από τη δόνηση των µαλακών ιστών μύτης-στόματος-φάρυγγα. Η δόνηση προκαλείται από κάποιο «εμπόδιο» στην ελεύθερη δίοδο του αέρα από τη µύτη ή το στόμα µέχρι την τραχεία, σε συνδυασµό με τη χαλάρωση των μυών της περιοχής λόγω του ύπνου.
Το 80% των ενηλίκων µετά την ηλικία των 65 ετών ροχαλίζει περιστασιακά (άθώο Ροχαλητό). οι 3 στους 10, όμως, ροχαλίζουν πάνω από 4 βραδιές την εβδομάδα, σε οποιαδήποτε θέση του σώματος στον ύπνο, με αποτέλεσμα να μην κοιμούνται καλά. Αυτό oνομάζεται Παθολογικό Ροχαλητό.
Το πρόβληµα µε το παθολογικό ροχαλητό είναι πως τα σηµεία που δονούνται µαζί µε τα σηµεία αντίστασης απόφραξης εµποδίζουν τον αέρα να φτάσει ελεύθερα στους πνεύµονες. Η αναπνοή σταµατάει για 20, 30 ή ακόμα και 60 δευτερόλεπτα (άπνοια), ο ασθενής ουσιαστικά πνίγεται στον ύπνο του και για να ξαναπάρει ανάσα πρέπει να ασκήσει µεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια, όµως, αυτή και η συνεχής εναλλαγή ροχαλητού-άπνοιας-ξυπνήματος συμβαίνει πολλές φορές µέσα στη νύχτα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να κοιμάται ρηχά, να καταπονείται και να μη φθάνει ποτέ στο βαθύ στάδιο ύπνου, ο οποίος τον ξεκουράζει (4 στάδιο ύπνου). Τελικά, καταλήγει να κάνει πολύ κακό ύπνο και επιπλέον αυτές οι δεκάδες ή και εκατοντάδες άπνοιες και αφυπνίσεις κάθε βράδυ έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου και στην κοινωνία. Aυτή η κατάσταση ονομάζεται Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας. Το ροχαλητό ξεκινάει ως αθώο και σταδιακά επιδεινώνεται µέχρι να γίνει παθολογικό, µε άπνοιες. Γι’ αυτό, η αντιµετώπισή του πρέπει να γίνεται «εν τη γενέσει του», ώστε να μην εξελιχθεί σε παθολογικό ροχαλητό.

 

Ο Μύθος

«Ροχαλίζω τα βράδια, επειδή είµαι πολύ κουρασµένος» ή «άποκλείεται να ξυπνάω µέσα στη νύχτα εγώ από το ροχαλητό, θα το ήξερα!» ή «Το ξέρω πως ροχαλίζω, αλλά αφού δεν κάνω άπνοιες, δεν υπάρχει πρόβληµα».

 

 

Η Αλήθεια

Το αθώο ροχαλητό μετά από οινοποσία ή μια κουραστική μέρα είναι οµαλό, µε αρµονική αναπνοή. άντίθετα, το παθολογικό ροχαλητό είναι τραχύ και διακοπτόµενο και η αναπνοή είναι δύσκολη. Επίσης, τα άτοµα µε παθολογικό ροχαλητό, ροχαλίζουν ακόµα και όταν πάνε διακοπές που δεν κουράζονται! Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να θυµάται τις εκατοντάδες µικρο-αφυπνίσεις του κάθε βράδυ, αλλά σίγουρα θα βιώσει αργά ή γρήγορα τις συνέπειές τους. Τέλος, σταδιακά και το ροχαλητό χωρίς άπνοιες καταλήγει να γίνεται ροχαλητό µε άπνοιες, εξαιτίας των βλαβών στους ιστούς από τις ίδιες τις δονήσεις του ροχαλητού.
Έχει αποδειχθεί ότι το παθολογικό ροχαλητό και το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας, µε τα προβλήµατα που προκαλούν, µειώνουν τη διάρκεια ζωής περίπου 5-10 χρόνια! Αν, όμως, αντιµετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, όλα τα προβλήµατα που μπορεί να προκαλέσει απομακρύνονται!

 

Το ροχαλητό είναι συχνή αιτία συζυγικών προβλημάτων, ακόμα και διαζυγίου!

Ένας ειδικός ΩΡΛ μπορεί να σας γλιτώσει για πάντα από την ταλαιπωρία της μάσκας CPAP

Η εξέταση της πολυ-υπνογραφίας για τη διάγνωση του ροχαλητού, γίνεται πλέον στο σπίτι του ασθενούς!

Τι να κάνετε

Αν ροχαλίζετε, ρωτήστε αν το ροχαλητό σας είναι καθηµερινό, αν ακούγεστε σε απόσταση µέσα στο σπίτι, αν ροχαλίζετε σε όποια θέση και αν κοιµάστε και κυρίως αν σταµατάει η ανάσα σας τη νύχτα. επιµείνετε να ακούσετε την αλήθεια, διότι πολλοί δεν θα σας την πούνε από λεπτότητα! Αν ισχύουν 2 ή περισσότερα από τα παραπάνω, έχετε άµεση ανάγκη να σας εξετάσει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, διότι το 100% των αιτίων του ροχαλητού εντοπίζεται από την είσοδο της µύτης µέχρι τον λάρυγγα και ποτέ πιο κάτω, δηλαδή στους πνεύµονες.

 

Τι να μην κάνετε

Μην υποτιµήσετε το πρόβληµα! οι συνέπειες για την υγεία σας, αλλά και για την αρµονία του γάµου σας µπορεί να είναι καταστροφικές. ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος µπορεί να σας βοηθήσει.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Αρχικά, θα πάρει λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή και τους οικείους του και ο ίδιος ο ασθενής θα συμπληρώσει ειδικό ερωτηματολόγιο. Ακολουθεί πλήρης ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση, για να εντοπιστούν τα πιο πιθανά σηµεία απόφραξης της αναπνευστικής οδού και οι προδιαθεσικοί παράγοντες. Έπειτα, προγραμματίζεται «µελέτη ύπνου» και ανάλογα με τα αποτελέσµατα καταστρώνεται η στρατηγική θεραπείας.

x

Κλείστε ραντεβού τώρα

στο ότι το προσωπικό του Ιατρείου Dr. Κωνσταντινου Ι. Αναστασάκη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με υπηρεσίες που ίσως με ενδιαφέρουν. Συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και επεξεργάζονται για ιατρικούς σκοπούς και σκοπούς επικοινωνίας. Το Ιατρείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.